novi vinodolski

novi vinodolski

 

U centralnom dijelu Sjevernog Hrvatskog Primorja, na Rivijeri Novi Vinodolski iz stare frankopanske utvrde zvane NOVIGRAD, razvio se je i proširio uz morsku obalu turistički grad NOVI VINODOLSKI .

 

Povijesno potvrđen kao političko i kulturno središte Vinodolske knežije ("Vinodol" - "Vallis vinearia" i Vinodolskog zakona iz 1288. godine), Novi Vinodolski, kolijevka plejade književnika iz porodice Mazuranić, zahvaljujući zimzelenoj vegetaciji i blagim uvjetima mediteranskog podneblja, čistom moru i zraku, uvrštava se 1878. godine, poslije Opatije, u red turističkih pionira primorskog kraja.

 

Fizionomiju grada karakterizira primorska arhitektura bijelih pročelja i crvenih krovova, koji se uzdižu u staroj jezgri grada od razine mora do crkve i tornja na brijegu i tako nadvisuju gradsku konturu kao da čuvaju ovaj kameniti grad nad morem. Po toj specifičnoj panorami, Novi Vinodolski je prepoznatljiv u prošlosti, sadašnjosti, a vjerojatno i u turističkoj budućnosti.

 

Dušu grada Novog Vinodolskog predstavljaju ostaci i kulturnog nasljeđa i to: zidine rimske utvrde "Lopsica" , ostaci samostana fratara Pavlina , frankopanski kaštel s kulom, Stolna crkva, Crkvica sv. Trojstva i sv. Marina na istoimenom otočiću, kuća braće Mazuranića, Čitaonica i knjižnica iz 1845. , Zavičajni muzej i galerija, jezgra starog dijela grada, kao i sačuvan autentični izvorni folklor ovoga grada.

 

Poslovična gostoljubivost stanovništva, kristalno bistro more, grad i okolica bez industrijskih zagađivaca, strujanje gorskog zraka iz visokih šuma neposrednog zaleđa, pogodnih za lovni turizam, daju Novom Vinodolskom neprocijenjive ekološke prednosti, posebno za razvitak turističko-ugostiteljske djelatnosti.

 

Akvatorij gradske luke s vezovima za plovila, benzinskim crpkama, dizalicom i pokosom za spuštanje i dizanje plovila, parkiralištem za automobile, prikolice i plovila namjenjen je nautičkim turistima, za koje je organizirana i služba pomoći i spašavanja na moru.

 

Jadranskom turističkom cestom, željezničkom postajom Rijeka, zračnom lukom Krk-Rijeka, a pogotovo plavim putevima, grad je povezan s Europom i Sredozemljem.

 

Osim turističko-hoteljerske djelatnosti, gospodarstvo Novog Vinodolskog čini drvo-prerađivačka industrija s pilanom i tri tvornice finalnih i polufinalnih proizvoda, šumarstvo, poljoprivreda, trgovačka, usluzna i komunalna djelatnost, dok ostale službe zdravstva i ljekarništva TT veze i telekomunikacije, banke, mjenjačnice, Lučka kapetanija i druge radnje osobnih usluga zadovoljavaju sve potrebe turista i stanovništva.

 

Tekst je preuzet sa stranica Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog

 

korisni linkovi

 

grad Novi Vinodolski

Turistička zajednica Novi Vinodolski

Udruga "Lijepa naša"